Site Loader
Лікарі ЗПСМ обслуговують населення за адресою вул.В'ячеслава Чорновола, 1. тел. 31-22-32

Гриби – обширна група організмів, що налічує близько 100 тис. видів. З більше 200 видів капелюшних грибів їстівними вважають 20 видів.

Гриби поділяються на такі групи:

– їстівні – їх налічують до 500 видів, використовується 80-100 видів;

– умовно їстівні – мають поганий гіркий смак;

– неїстівні – мають неприємний запах, поганій смак;

– отруйні – мають токсичні речовини. Таких грибів близько 80 видів.

Люди з давніх пір використовують гриби як продукт живлення. Їх вживають солоними, смаженими, вареними, готують салати і соуси. Високоживильні плодові тіла і капелюшки грибів містять вітаміни, білки і інші корисні речовини. Першими на початку травня з’являються сморчки, строчки і шампіньйони.

У середині червня – підберезники, а потім маслюки, сироїжки, підосичники. Найпізніші – вже восени з’являються маслюки.

Отруєння – це порушення функцій організму, спричинене потраплянням з навколишнього середовища токсичних речовин, що не можуть буті знешкоджені внутрішніми силами організму.

Отруєння бувають: побутові, виробничі , речовинами, що є хімічною зброєю

У побуті найчастіше зустрічаються харчові отруєння, причини яких полягає у споживанні зіпсованих продуктів.

З усіх харчових отруєнь найнебезпечнішим є отруєння грибами.

Багато грибів мають своїх отруйних «двійників».

Смер­тельно отруйний гриб — бліда поганка — широко відомий як тонкий білий гриб з характерною «спідничкою» на ніжці біля шляпки. Але це не найпоширеніший її різновид. Дуже легко сплутати молоду бліду поганку і молоду печерицю. Є різнови­ди, що вміло маскуються під сироїжку. Вживання отруйних грибів в кращому разі може викликати сильне отруєння, а в гіршому – смерть.

Отруйні речовини, які містяться всередині гриба, не руйну­ються під час термічної обробки, засолення чи висушування. До­статньо невеликого шматочка, щоб смертельно отруїтися. Клінічна картина отруєння блідою поганкою нагадує картину захворювання на холеру.

Найнебезпечнішим грибом вважається блідна поганка і її різновиди, при отруєнні її токсинами реєструється до 99% летальності потерпілих. Небезпечним є те, що отруєння блідою поганкою має свій прихований період. Тільки через 6—8 год починаються блювання, сильний біль у животі, пронос, виділяється холодний піт. Далі спостерігаються уповільнення пульсу, судоми, послаблення серцевої діяль­ності. Через деякий час стан потерпілого поліпшується, але не надовго. Напади повторюються впродовж кількох днів і через 5—10 діб настає смерть.

Якщо є підозра на отруєння, слід негайно промити шлунок блідо-рожевим розчином перманганату калію, що сприяє швидкому окисненню отрут. Категорично забороняється вжи­вати молоко, оскільки воно прискорює всмоктування токсич­них речовин крізь стінки кишечника в кров. Для адсорбції ток­синів застосовують активоване вугілля. Хворого терміново кладуть у лікарню.

Симптоми отруєння грибами

Розрізняють чотири групи отруєння людей грибами, у тому числі:

Перша група – отруєння грибами строчками, виявляється через 6-10 годин, з’являється слабкість, нудота, блювота іноді розлад шлунку.

Друга група – отруєння блідною поганкою і близькими до неї видами грибів, виявляється через 8 – 24 години, раптові болі в животі, блювота, розлад шлунку, слабкість, зниження температури, висока імовірність смертельних наслідків.

Третя група – отруєння мухоморами виявляється через 30 хвилин – 6 годин, з’являється нудота, блювота, розлад шлунку, запаморочення, марення, розширення зіниць. Рідко наступає смерть.

Четверта група – отруєння опеньками несправжніми, жовчним і чортовим грибом та не специфічне отруєння їстівними грибами при неправильному приготуванні, зберіганні та заготівлі. Відсутні загальні ознаки отруєння, яку виявляється через 30 хвилин – 2 години розладнанням шлунково-кишкового тракту.

Загальна ознака отруйності всіх грибів – яскраво виражений червоний колір. Криваво-червоні розлучення на ніжках, кольори крові, що запеклася, трубчастий шар під капелюшком, вмить виступаючий на зрізах рожевий сік, рожевіюча або синіюча м’якоть на зламах – у трубчастих грибів.

У пластинчастих – потовщена клубнеподібна підстава ніжки, непропорційно довга тонка ніжка, бавовняний комірець на рівні країв ломкого капелюшка, білі пластинки.

Правила збирання грибів

  1. Збирайте в лісі лише ті гриби, про які ви знаєте напевне, що сморід їстівні.
  2. Гриби, яких ви не знаєте чи які викликають у вас сумнів, не кладіть у їжу і не пробуйте сирими на смак.
  3. Ніколи не беріть і не їжте грибів, що мають біля основі ніжки подібне на бульбу потовщення, піхву (як у червоного мухомора), не куштуйте їх.
  4. Колі збираєте пластинчаті гриби, особливо сироїжки та лісові печериці, намагайтеся брати їх цілою ніжкою, щоб не допустити помилки, про яку згадано у попередньому пункті.

5 Ніколи не збирайте і не їжте грибів перезрілих, зморщених, червивих, зіпсованих.

  1. Не їжте сирих грибів.
  2. Якщо ж зустрінете в лісі блідну поганку, краще знищіть її. Червоний мухомор залишайте для лосів.

Профілактика отруєння грибами

  1. Збирайте тільки ті гриби, які добрі знаєте.
  2. Ніколи не вживайте у їжу незнайомі гриби.
  3. Добре знайте відміни їстівних і отруйних грибів.
  4. Не збирайте ніяких грибів близько від залізничних і автомобільних шляхів, атомних і теплових електростанцій, великих промислових зон.
  5. Не купуйте на базарах суміші грибів із різних їх видів у якості грибної ікри, салатів, пирогів з грибами та інших виробів з подрібнених грибів.
  6. Не робіть домашню заготівлю грибів у герметичній упаковці, щоб уникнути захворювання ботулізмом.
  7. Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером.
  8. Обов’язково перевіряйте гриби на радіоактивність.
  9. Сушіть тільки певні види грибів, такі як білий гриб, підосичник, підберезник, маслюк, моховик, зморшок і трюфель білий; не користуйтеся сумнівними методами перевірки грибів на отруйність.

Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:

  • отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний. Отруйні гриби мають як приємний, так і неприємний запах. Блідна поганка пахне майже так, як і печериця;
  • усі гриби в молодому віці їстівні;
  • личинки комах, черв’яки і равлики не чіпають отруйних грибів. Личинки і слимаки поїдають як отруйні, так і їстівні гриби;
  • опущені у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні грибі.;
  • цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні.
  • отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин;
  • сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах;

ПЕРШ НІЖ ВЖИВАТИ ГРИБИ –
ПОДУМАЙТЕ ЧІ ВАРТО РИЗИКУВАТИ
СВОЇМ ЖИТТЯМ ТА ЗДОРОВ’ЯМ.

 

Копотій Л.В.

Сімейний лікар

КНП  «Другий Черкаський

міський центр первинної медико-санітарної допомоги»

21.06.2019 р.

Автор: ---

СОЦІАЛЬНИЙ РОЛІК “ОБЕРИ СВОГО ЛІКАРЯ”

ДЕТАЛІ ПРОГРАМИ “ДОСТУПНІ ЛІКИ”