Site Loader
Лікарі ЗПСМ обслуговують населення за адресою вул.В'ячеслава Чорновола, 1. тел. 31-22-32

Цукровий діабет – небезпечна хвороба, що супроводжується високим рівнем глюкози в крові та може призвести до ураження майже всіх систем організму. Серед наслідків: тяжкі органічні ураження судин та серця, зниження функції печінки та нирок, зниження гостроти зору, порушення імунних функцій, смерть.

Від двох до чотирьох відсотків дорослих у всьому світі в даний час страждають від цього захворювання. Частіше реєструються випадки захворювання у дітей. Вчені зазначають, що кожні 15 років ця цифра збільшуватиметься, якщо не робити серйозних кроків.

Типи діабету та ризикові фактори

Перш ніж ми заглибимося в профілактику захворювань, важливо визначити, що таке діабет. Це захворювання, коли глюкоза накопичується в крові через нестачу вироблення гормону інсуліну або резистентності клітин до його дії. Цукровий діабет не виникає раптово! Важливо регулярно перевіряти показники рівня глюкози в крові або робити дослідження, що визначає рівень глікованого гемоглобіну.

Існує кілька стадій хвороби:

  • преддіабет – глюкоза знаходиться в коридорі 5,6-6,9 ммоль/л;
  • початкова стадія – 6,7-8,2 ммоль/л;
  • середня – 8,3-11 ммоль/л;
  • важкий стан – 11 ммоль/л і більше.

Чим раніше захворювання буде зареєстровано і розпочато лікування, тим легше буде позбутися симптомів захворювання. Саме тому профілактика цукрового діабету дуже важлива. Адже вона запобігає розвитку хвороби, боротьба з якою може тривати все життя, і передбачає постійного вживання ліків при діабеті.

 

Існує кілька основних типів діабету:

  • 1-го типу – характеризується недостатнім виробленням інсуліну підшлунковою залозою; частіше за все реєструється у дітей та молодих людей;
  • 2-го типу – проявляється у випадку, коли організм неефективно витрачає вже виділений інсулін; розвивається зазвичай після 40-45 років через порушення в харчуванні та генетичні особливості;
  • гестаційний – проявляється у вагітних у другому та третьому триместрі, може спостерігатися деякий час після народження дитини.

Хвороба може виникнути у будь-кого, але важливо розуміти основні фактори ризику, серед яких:

  • спадковість;
  • генетична схильність;
  • надмірна вага;
  • запалення підшлункової залози, що призводять до порушення її функції;
  • інфекції вірусного та бактеріального генезу;
  • низький рівень фізичної активності;
  • хронічний стрес;
  • атеросклероз;
  • гіпертонія;
  • похилий вік.

 

Дуже важливо відстежувати симптоматику хвороби, а саме наступні ознаки діабету:

  • постійне відчуття спраги;
  • сильний свербіж;
  • підвищене сечовипускання;
  • погіршення зору;
  • хронічна втома;
  • погане загоєння ран.

 

При появі симптомів захворювання необхідно терміново звернутися до лікаря, щоб вчасно почати лікування і уникнути зайвих ризиків.

Здорове харчування для профілактики діабету

Основна причина виникнення цукрового діабету другого типу – неадекватне, незбалансоване харчування з надмірною кількістю шкідливої їжі. Здорове харчування дуже важливе і на стадії профілактики хвороби, і під час її лікування. В першому випадку можна уберегти себе від небезпечного захворювання, в другому – поліпшити ефективність лікування.

Серед основних правил харчування для профілактики та лікування діабету можна виділити наступні:

  • виключити солодощі, а також продукти з високим глікемічним індексом;
  • виключити трансжири;
  • обмежити вживання простих вуглеводів у вигляді фруктів, ягід та пластівців швидкого приготування;
  • вживати білково-жирові сніданки для профілактики «інсулінових гойдалок»;
  • виключити перекуси;
  • зробити калорійність кожного з приймання їжі приблизно однаковою;
  • харчуватися за принципом Гарвардської тарілки, де близько половини займають овочі, чверть – білкові продукти та чверть складні вуглеводи (каші, бобові);
  • додавати корисні жири та невелику кількість ягід;
  • вживати високовуглеводну їжу до 17-ї години дня.

Основа здорового раціону, що запобігає зростанню цукру в крові, містить:

  • некрохмалисті овочі;
  • кислі ягоди;
  • невелику кількість фруктів (окрім бананів);
  • нежирне біле м’ясо;
  • рибу та морепродукти;
  • бобові;
  • цілозернові злаки;
  • яйця;
  • горіхи;
  • рослинні олії;
  • зелень.

 

Варто виключати переїдання, а шкідливу їжу за можливістю заміняти корисною.

Фізична активність та профілактика діабету

Фізична активність потрібна для профілактики діабету з кількох причин. По-перше, регулярно займаючись спортом, можна позбавитися від зайвої ваги, що є одним з основних факторів ризику діабету. По-друге, при активному навантаженні глюкоза швидше розподіляється по клітинах організму. Профілактується інсулінорезистентність і, як наслідок, основна хвороба.

Не варто перенапружувати свій організм, якщо хвороба вже проявилася. Проте щоденна зарядка та мінімальна рухова активність протягом 20-30 хвилин будуть корисними та ефективними.

Багато гуляйте, плавайте, бігайте, грайте у теніс та бадмінтон, сходіть на йогу або групові тренування в спортзалі. Будьте активні щодня, й організм вам точно віддячить.

Контроль ваги та профілактика діабету

Наразі з ожирінням пов’язують виникнення великої кількості хвороб, зокрема цукрового діабету. Можливо, виною тому зайва вага. Але частіше за все до розвитку захворювання призводить пасивний спосіб життя, що веде до набору зайвих кілограмів.

Тому при зміні показників аналізів важливо якомога раніше нормалізувати свій спосіб життя. Збалансоване харчування , спорт та здоровий сон дозволять покращити метаболічні процеси та знизити вагу. Підтримуйте досягнений результат, щоби забути про діабет і ніколи не хворіти на цю підступну хворобу.

Контроль рівня цукру в крові та регулярні медичні огляди

Якщо ваші родичі хворіли на цукровий діабет або в вас реєструвалися показники підвищеного рівня глюкози в крові, обов’язково перевіряйтеся раз на рік. А краще раз на пів року. Достатньо контролювати рівень глюкози в крові та за необхідністю відвідувати ендокринолога, щоби запобігти хворобі. З розвитком цукрового діабету кількість обстежень і аналізів збільшується Не нехтуйте допомогою лікарів, щоби добре себе почувати та мати довге якісне життя, навіть на фоні цукрового діабету.

До факторів ризику розвитку хвороби відносять низку інфекційних та бактеріальних захворювань. Тому не пропускайте медичні чек-апи, щоби вчасно виявити проблеми зі здоров’ям і уберегти себе від неприємностей.

Пам’ятайте, що нормальний рівень цукру в крові – запорука правильної роботи всіх систем організму. Обов’язково контролюйте глюкозу, вчасно відвідуйте лікарів і будьте уважними до себе. Ваше здоров’я в ваших руках.

 

01.11.2024 р.

Підготувала сімейний лікар Запорожець Г.М.

 

Автор: ---

СОЦІАЛЬНИЙ РОЛІК “ОБЕРИ СВОГО ЛІКАРЯ”

ДЕТАЛІ ПРОГРАМИ “ДОСТУПНІ ЛІКИ”