Токсини грибів по-різному діють на організм, викликаючи відповідні наслідки.
Отруєння грибами залежить від характеру вегетації грибів, тому має чітко виражений сезонний характер, як правило, з травня по жовтень, іноді, в теплі роки, в листопаді.
Найнебезпечнішим грибом вважається бліда поганка і її різновиди, при отруєнні її токсинами реєструється до 99% летальності потерпілих. Це гриб з гепатонефротоксичною дією: при вживанні його в їжу страждають печінка, нирки, епітелій кишечника та ЦНС. Умовно-їстівними грибами також можна отруїтися при неправильному їх приготуванні, таке отруєння часто виявляється гастроентерологічною симптоматикою.
Діти сприйнятливіші до дії токсинів грибів. Це пов’язано з недосконалістю детоксикаційних механізмів дитячого організму. Крім того, не слід забувати, що при однаковій кількості з’їдених грибів, у дитини на одиницю маси тіла доводиться вища концентрація токсину.
Перші симптоми отруєння грибами: біль в животі, нудота, блювота, діарея, зневоднення організму.
Тому, любителям грибів, вирушаючи в ліс варто пам’ятати основні правила:
- Збирайте в лісі тільки ті гриби, в яких ви точно впевнені, що вони їстівні.
- Грибі в, яких ви не знаєте, або тих, що викликають найменший сумнів, не варто брати взагалі.
- Ніколи не збирайте і не вживайте в їжу переспілі, червиві, ослизлі гриби.
- Не збирайте гриби вздовж автомобільних та залізничних шляхів, поблизу промислових підприємств, сміттєзвалищ.
- Не вживайте грибів в сирому вигляді.
- Перед вживанням обов’язково піддавайте зібрані гриби ретельній термічній обробці.
- Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин.
- Готові страви з грибів зберігайте в холодильнику в емальованому посуді, але не більше доби.
- Не годуйте грибними стравами малолітніх дітей, хворих з захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
- Не робіть домашню заготівлю грибів у герметичній упаковці, що викликає захворювання ботулізмом.
- Не купуйте гриби на ринках та місцях несанкціонованої торгівлі.
Якщо після споживання грибів ви відчули загальне недомагання, слабкість чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):
– негайно викликайте “швидку допомогу”. До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.
– навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи.
Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.
В інших країнах отруєння дикорослими грибами трапляються рідко, оскільки люди майже не збирають гриби у лісах.
Тож, щоб бути спокійним за себе і свою родину, краще споживати печериці та гливи, вирощені у теплицях.